September 3

Turul Dunarii – ziua 3

O dimineata cu vant si nori ne-a intampinat azi, personal nu prea ma dadeam dus din casuta, as mai fi dormit, insa gandul la mai multe descoperiri m-a ridicat din pat la 8.30 si ceva.
O cafea, un ceai, painea ramasa de cu seara si alte merinde ne-au fost mic dejun inainte sa purcedem (moldoveneste) la o noua zi in “le tour”.
Primul popas era peste drum de noi: Capidava. O cetate daco-romana de proportii considerabile situata pe un promontoriu deasupra Dunarii, intr-o “stare de ruina” destul de buna.

image

Mie mi-a adus aminte de Dinogetia, numai ca era mai putina iarba crescuta, si doua santiere arheologice “proaspete” au confirmat “auzitele” cum ca se fac sapaturi an de an de studentii de la arheologie din Constanta.
Dupa ce am scapat de ploaia scurta si rapida adapostindu-ne sub umbrarul zonei de sortare a “artefactelor” escavate, am mai cercetat un spatiu de cazare din Capidava si apoi ne-am intins la drum…
Nu mult, doar pana in Topalu, unde unul din fiii localitatii a pus bazele celui mai mare muzeu de arta vizuala din zona rurala, unul care m-a lasat cu gura cascata, noi in Galati nu avem asa minune: toata scoala romaneasca de pictura de la sf. de secol 19 se afla acolo: Tonita (o camera intreaga), Grigorescu, Ressu, Pallady si multi altii regasindu-se cu lucrari in muzeu.

image

Dupa muzeu am vizitat crama Darie, o crama noua, unde am degustat un grozav Chardonay si un roze din gama “Strabun”,
si le-am recomandat sa pregateasca locatia (care deja arata grozav) pentru cazarea turistilor. Multumim inginerului de serviciu Alex Procovanu (galatean de-al nostru) pentru tur, degustare si cadou.

image

Dupa Topalu, ca-n Dobrogea: deal-vale, deal-vale, vant serios care ori batea din lateral ori din fata, pana la intrare in Tichilesti, unde am facut stanga pe “drumul nucilor”, pana in Ghindaresti.
Aici am gasit o foarte puternica comunitate de lipoveni, se vorbea rusa pe strada la modul cel mai normal, insa n-am intalnit pe cineva sa nu stie si romana. Localitatea are doar 10% populatie romana si o biserica de rit ortodox vechi frumoasa, in renovare, dar am primit permisiunea sa urcam in turla de 40m a bisericii pentru o panorama a zonei.

image

Tot aici ne-am intalnit cu 3 australieni ce faceau cicloturism cu cursierele, cu directorul scolii din comuna care ne-a dat numarul de telefon al unei gazde din Harsova, dar si cu neamtul Alex, cicloturist si el, care face eurovelo6 cu capatul in Istambul. Pe Alex l-am cooptat in echipa 1 pentru 2 zile, acum doarme linistit in camera alaturata. 🙂

image

Ajunsi in Harsova, ne-am cazat la Laurentiu, om de toata stima si “dealer” de peste proaspat la nivel zonal, i-am degustat marfa (un crap de 2kg prajit cu mamaliga si mujdei), am “stins” pestele cu cadoul lui Alex de la crama, iar dupa cateva ore de stat la vorba acum am tras la camera sa si visam frumos.

image

Dupa numai 3 zile descopar Dobrogea asa cum este, un giuvaier neslefuit, care ma surprinde, iar prin multiculturalitatea atat de normala si sincera imi zice ca inca mai exista speranta pentru umanitate…
Ma gandesc ca fara Giplast Balkans sau Mausbike nu reuseam sa luam startul in Turul Dunarii, sa gasim atatea locuri si oameni frumosi, astfel ca daca observati ca le voi multumi in orice postare, este pentru ca merita! Multumesc baieti!

Silviu, over and out, ne “vedem” maine!


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright Bike Works © 2014. All rights reserved.

Posted 03/09/2014 by Silviu Negoita in category "Uncategorized

2 COMMENTS :

 1. By cristi on

  foarte frumos rezumatul. Frumoase locuri! Chiar mi-ai facut pofta de o tura prin tara, dar astept sa te intorci si sa-ti cer mai multe detalii. mai ales organizatorice 🙂 Sa ne vedem cu bine si drumetii cat mai line!

  Reply
  1. By adminul (Post author) on

   m-am intors 🙂 detalii am cat sa umplu blogul dar nu vreau sa plictisesc pe nimeni asa tare 😛
   ne vedem si vorbim… daca nu esti iar prea ocupat 😛

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *